Share

“Jag vill bana vägen för tjejer inom E-sport” | Röst Avsnitt 4

Therese är en av Sveriges främsta gamers. Hemma i den lilla samhället Hålanda, blev hennes liv på nätet en öppning till e-sporten. Hon skapade sin virtuella identitet ”Szanto” och bestämde sig för att kämpa för sin dröm – en jämställd spelvärld. Nickname Szanto är en kort dokumentärfilm av Henrik Hanson, 2018.

Vilka syns och vilka röster hörs i det offentliga samtalet?
Genom att lyfta unga och nya röster, bakom och framför kameran, vill kortfilmerna i serien RÖST inspirera till samhällsengagemang. Inför valet har Sveriges Television och Svenska Filminstitutet tagit fram åtta dokumentärfilmer som skildrar Sverige 2018.

I en tid då vi kan se att vi går mot ett mer polariserat samhälle vill vi inspirera förstagångsväljare och unga att vara en del av det politiska samtalet och hitta en plats i det offentliga rummet.

RÖST initierades hösten 2017. Av 102 ansökningar har åtta filmer valts ut och producerats av både etablerade och nya kreatörer. De utvalda projekten presenterades på Göteborgs filmfestival tidigare i år. Budgeten har varit 150 000 kr per film, där Svenska Filminstitutet och SVT gått in med hälften var. Folkets Bio distribuerar filmerna på biografer runt om i landet.

Startskottet för RÖST är 14 juni 2018, då de pressvisades på Filmhuset i Stockholm och senare samma dag släpptes på SVT Play och SVT:s YouTube-kanal. Därefter visas filmerna en i taget i SVT1 efter partiledarutfrågningarna, med start 16 augusti 2018. Under hela sommaren kommer filmerna också att biovisas över hela Sverige: Almedalen, Båstad filmfestival, Way Out West i Göteborg, Zita i Stockholm, Cnema i Norrköping, och på många fler forum och biografer genom Folkets Bio, ända fram till valet den 9 september.

Med hjälp av debattörer, skribenter, konstnärer och artister kommer det i samband med biovisningarna att skapas rum för möten, samtal och reflektion kring samhällsfrågor och vilken roll vi alla spelar i vår demokrati. För mer info om dessa visningar och samtal se projektets hemsida: www.röst.nu

Samtliga filmer finns på: www.svtplay.se/rost

Posted In:

Leave a Comment