Share

”Jag sover här med råttorna” | Röst Avsnitt 5

EN PLATS I EUROPA

På en undanskymd plats i centrala Stockholm råder ett slags undantagstillstånd. Här bor människor som faller mellan stolarna i EU-systemet. Thomas har i tre år haft sin sovplats under en lastbrygga tillsammans med råttor. Nu ska han vräkas. Han håller ett försvarstal för grundläggande mänskliga rättigheter. En kort dokumentärfilm av Cecilia Parsberg och Erik Pauser, 2018.

I centrala Stockholm, strax bakom TV4-huset, avgränsat av en motorväg på ena sidan, en tunnelbanelinje på den andra och ett bergsparti med skog på den tredje sidan, nedsänkt mitt i den urbana miljön nästan osynligt för förbipasserande, finns ett område där ett slags undantagstillstånd verkar råda. I området bor en grupp människor av olika nationaliteter tillfälligt.

Några arbetar här via den fria rörligheten, andra bor och övernattar för att sedan gå iväg för att finna arbete. Många har ”hamnat mellan stolarna” i samhället och EU-systemet. Det är en av de många platser i Europa som blir allt vanligare.

Thomas, en propert klädd man har bott här under en lastbrygga i 3 år. Nu ska han vräkas. Thomas är upprörd och håller ett försvarstal för sina rättigheter som människa.

Anledningen till att han befinner sig här är för att försöka försörja sig och sin familj. Efter arton års arbete på en fabrik i Italien blev han arbetslös. Nu står han på gatan och äger ingenting. I tre år har bott tillsammans med råttor under en lastbrygga. Om han inte får bo här var ska han då ta vägen? Han uppmanar samhället att ställa honom inför rätta så att han kan försvara sig.

Vilka syns och vilka röster hörs i det offentliga samtalet?
Genom att lyfta unga och nya röster, bakom och framför kameran, vill kortfilmerna i serien RÖST inspirera till samhällsengagemang. Inför valet har Sveriges Television och Svenska Filminstitutet tagit fram åtta dokumentärfilmer som skildrar Sverige 2018.

I en tid då vi kan se att vi går mot ett mer polariserat samhälle vill vi inspirera förstagångsväljare och unga att vara en del av det politiska samtalet och hitta en plats i det offentliga rummet.

RÖST initierades hösten 2017. Av 102 ansökningar har åtta filmer valts ut och producerats av både etablerade och nya kreatörer. De utvalda projekten presenterades på Göteborgs filmfestival tidigare i år. Budgeten har varit 150 000 kr per film, där Svenska Filminstitutet och SVT gått in med hälften var. Folkets Bio distribuerar filmerna på biografer runt om i landet.

Startskottet för RÖST är 14 juni 2018, då de pressvisades på Filmhuset i Stockholm och senare samma dag släpptes på SVT Play och SVT:s YouTube-kanal. Därefter visas filmerna en i taget i SVT1 efter partiledarutfrågningarna, med start 16 augusti 2018. Under hela sommaren kommer filmerna också att biovisas över hela Sverige: Almedalen, Båstad filmfestival, Way Out West i Göteborg, Zita i Stockholm, Cnema i Norrköping, och på många fler forum och biografer genom Folkets Bio, ända fram till valet den 9 september.

Med hjälp av debattörer, skribenter, konstnärer och artister kommer det i samband med biovisningarna att skapas rum för möten, samtal och reflektion kring samhällsfrågor och vilken roll vi alla spelar i vår demokrati. För mer info om dessa visningar och samtal se projektets hemsida: www.röst.nu

Samtliga filmer finns på: www.svtplay.se/rost

Posted In:

Leave a Comment