Share

Den gröna omställningen är en bluff | Therese Uddenfeldt – Idévärlden

Jag vaknade en natt för ett tag sedan med en hemsk insikt. Plötsligt slog det mig: miljödebattörerna har ju fel! De säger att Sverige ska bli fossilfritt och att framtiden är förnybar. Men jag insåg då att det inte löser någonting.

Ibland träffar jag folk som säger att de inte är beroende av olja. Äter du bröd? brukar jag fråga då. Det har krävts fossila bränslen för att plöja åkern, så, bespruta, gödsla, skörda, transportera skörden till kvarnen, och sedan köra mjölet till bageriet, och så har vi olja i tillsatserna och till sist också i plastpåsen som limpan läggs.

Se dig omkring hemma. Det är olja i våra kläder, sminket, möblerna, rengöringsmedlen, stekpannan, leksakerna, kontaktlinserna och fleecefilten. Vi är marinerade i olja.

Men det mest skrämmande är att det är oljan som smörjer hela ekonomin. Visste du att 90 procent av det vi köper är tillverkat i en annan världsdel? Och att det är tusen komponenter i en modern mobil? De har åkt många varv runt jorden innan de knackas ihop i någon fabrik. Vår komplexa globala ekonomi bygger på något så banalt som på att massor av saker flyttas runt runt runt, och den rörelsen drivs av olja.

Problemet är att vi inte kan fortsätta öka produktionen av olja hur länge som helst. Som alla andra finita resurser så kommer också oljan nå en topp, för att sedan börja minska, och forskarna varnar för att det kommer hända redan inom tio år. När det händer står vi inför enorma problem och kanske också krig och kaos.

Men vad spelar det för roll? undrar du nu. Vi ska ju bli fossilfria! Parisavtalet vetja! Men – trots satsningar på vindsnurror och solceller är nästan 90 % av världens energikonsumtion fossil. Man kan fråga sig hur solsken ska kunna ersätta nästan 100 miljoner badkar med olja om dagen. Och krävs det inte massor med naturresurser och energi att bygga upp en helt ny, gigantisk infrastruktur för elbilar?

Själv tvivlar jag på att det ens är möjligt att ersätta all den olja vi förbrukar med solsken.

Men låt säga att jag har fel. Att det faktiskt går att driva ett hyperkomplext samhälle som vårt helt och hållet på förnybara energikällor. Tja, då förändrar det ändå ingenting.

Problemet är att kärnan i vår civilisation är ekonomisk tillväxt. Vi omvandlar naturresurser till prylar, eller som någon har uttryckt det: vi gör regnskog till Coca-Cola.

Tillväxten har lett till mycket trevligt, som att de flesta Sverige har elektricitet, tvättmaskiner och vinterkläder, och sånt som tandvård och pensioner.

Men det har en baksida, och det är inte bara växthusgaser. Vår livsstil leder också till utfiskning, avskogning, artdöd och så vidare. Forskarna säger att vi lever i den sjätte massdöden! Och säg mig: hur räddar vi hackspetten genom att jag köper en Tesla?

Ärligt talat – snacket om laddstolpar är bara en snuttetrasa, för batteribilar löser ingenting. De gör antagligen bara saken värre, om de tillåter oss fortsätta med vår destruktiva livsstil. Backa i stället för att springa framåt, minska i stället för att öka. Vi måste se vår levnadsstandard sjunka.

Problemet är bara att om vi börjar odla vår egen spenat och laga våra kläder, ja då drabbar det ekonomin och den komplexa struktur med tandvård och pension som vi har byggt upp. Men idag har vi en miljödebatt om laddstolpar. Är det inte fler än jag som vaknar på natten och känner att nåt är fel?

Posted In:

Leave a Comment